UCAS Universitets ansökan England

UCAS

 

Registrering

 

UCAS är Storbritanniens centrala ansökningsorgan och fungerar på samma sätt som antagning.se här hemma i Sverige. När du söker Universitet i UK måste du fylla i en komplett ansökan på UCAS sida innan angivna ansöknings deadlines och du behöver också betala in en ansökningsavgift för att registrera din ansökan.

 

UCAS skickar sedan vidare dina ansökningar till utvalda Universitetet. Universiteteten skickar därefter elektroniskt besked gällande status för just din ansökan, och eventuella antagningsbesked som du kan ta ställning till och svara på via UCAS system.

 

Ansökan via UCAS består av tre huvuddelar nedan

 

 • Ansökan – Här fyller du i personlig information, vilka Universitet du vill söka (max 5st) samt dina betyg ifrån gymnasiet. Antingen slutbetyg eller de betyg du fått på avslutade kurser hittills.

 

 • Personal statement – Är ett personligt motivationsbrev i textformat där du berättar om dig själv och dina personliga önskemål och mål samt varför du ansöker till UK och vad du vill få ut genom din utbildning.

 

 • Akademisk referens – Skrivs av en lärare eller någon som gärna på ett akademiskt plan kan bedöma din förmåga att studera på högre nivå/universitet och kan skriva en god rekommendation till Universiteten om dig som person/student.

 

Hur hjälper OneWorldStudies dig med UCAS ansökan?

 

Vi vet av erfarenhet att många studenter tycker att UCAS ansökningsprocess är svår och är osäkra på dels hur ansökan fylls. Många studenter behöver även hjälp med vilka dokument som skall vara bifogade samt hur dokumenten skall vara utformade.

 

Vi på OneworldStudies är ett officiellt registrerat UCAS centre vilket innebär att vi hjälper dig att i säkerställa att du skickar i väg en komplett och så bra ansökan som möjligt, vilket ökar dina chanser till att bli antagen.

 

När du söker till Universitet i UK via UCAS genom OneWorldStudies använder du dig av vårat ”buzzword”. Det innebär att vi får tillgång till din ansökan och kan hjälpa dig och se till så att allt är korrekt ifyllt samt att ansökan ser proffsig ut. Vi guidar dig igenom ansökan men hjälper även till med personal statement samt akademiska referensen. Vi gör det helt enkelt enklare för dig att ansöka via oss kostnadsfritt.

 

Då vi gärna gör allt vi kan för våra studenter så får du som vår student gärna skicka utkast på ditt personal statement så att vi kan läsa igenom det och komma med tips på eventuella ändringar och upplägg på din text.

 

När allt är korrekt ifyllt och klart med din ansökan lägger vi in kontaktuppgifter till din akademiska referens och skickar in en komplett ansökan till UCAS.

 

Kan jag som redan sökt via UCAS länka min ansökan till OneWorldStudies?

 

Viktigt! Du kan bara ha en UCAS ansökan/login.

 

Om du redan har skapat ett login och registrerat dig på UCAS kan du ändå länka din existerande ansökan till OneWorldStudies så att vi kan hjälpa dig vidare med din ansökan.

 

Nedan ser du hur du går till väga för att länka din ansökan till oss.

 

How do I link my application to my school or college?

 

You can do this in Apply. Go to the ‘options’ section and click on the ‘link your application to your school/college/centre’ link – enter your school/college buzzword and submit the request.

 

Your school or college can then accept or reject your request – if they accept it, your application will then be linked to them and the ‘reference’ section of your application will disappear.Once you have completed your application and sent it to your school or college, they will approve the application, enter the reference and send your application to us.

 

Kontakta gärna oss på OneWorldStudies för att få tillgång till vårt unika buzzword så att vi kan hjälpa dig vidare med din UCAS ansökan.

 

 

UCAS guide

 

Detta är en steg för steg guide för dig som väljer att söka något eller flera av OneWorldStudies samarbets Universitet i UK.

 

UCAS är Englands centrala ansökningsportal där du registrerar din ansökan före det att den skicka in till de Universitet du ansöker till. För att du skall få så snabb support och återkoppling kring antagning är det viktigt att du fyller i OneWorldStudies ”buzzword”. Detta gör att vi kan kontakta antagningsavdelningen på Universiteten vi arbetar med och hålla uppsikt över din ansökan och se till så den behandlas så effektivt som möjligt.

 

Notera: När du söker vi oss fyller du själv i din personliga information på UCAS, förutom din akademiska referens/academicreference) som du skickar till OneWorldStudies per mail i word format på info@oneworldstudies.se Din akademiska referens får du ifrån en lärare och först när du skickat den till oss kan vi komplettera din ansökan så att den är fullständig. Vi behöver även en signerad och stämplad originalversion av skolan där din lärare arbetar på papper, då våra Universitet kan kräva detta.

 

 

Registrera dig på UCAS

 

Innan du påbörjar din UCAS registrering rekommenderas det att du har ditt personal statement färdigskrivet samt har ditt slutbetyg eller samlade gymnasiebetyg utskrivet, då detta underlättar processen.

 

 1. Gå till http://www.ucas.com/

 

 1. Klicka på – Apply and Track

 

 1. Välj därefter – Start an undergraduate application

 

 • Klicka på – Register and apply for 2016 entry, och registrera dig

 

 • När du är färdig med registreringen loggar du in. Du får en fråga om hur du skall ansöka.

 

 • Här väljer du – Through another organisation och skriver in: OneWorldStudies buzzword. Vårt buzzword är: oneworldstudies2017. I nästa bildruta bekräftar du att du är registrerad genom oss och kan nu påbörja själva ansökan.

 

 

När du har registrerat dig och loggat in ser du alla kategorier som du måste fylla i till vänster del av skärmen. Alla kategorier måste vara ifyllda och ikryssade med den röda markören innan du kan betala och skicka in din ansökan.

 

Varje kategori har även en video som du kan gå titta på om du är osäker på någon del av den aktuella kategorin. Viktigt! Meddela oss alltid på OneWorldStudies när du har betalat och skickat in ansökan så att vi kan komplettera med ditt personliga brev och skicka in en fullständig ansökan.

 

Personal Details

 

Den här delen är relativt enkel men tänk på följande.

 

 • Date of first entry to UK: Skriv ner det datum du tror att du kommer att resa till UK, antagligen något datum i SEP 2016. Det är inte bindande.
 • Residental category kommer för de flesta studenter vara «Other», om du är svensk medborgare och bor i Sverige.
 • Unique Learner Number kan du hoppe over, och TOEFL- samt IELTS-nummer fyller du bara i om du har ett resultat ifrån något utav testerna.
 • Passport details: Svenska medborgare behöver inget visum till UK
 • Student Support: Här väljer du 90 – Other Source och fyller i CSN studiemedel.
 • Receiving further information about courses and/or products and services: Här markerar du vilken information du vill få ifrån UCAS och hur du önskar att få informationen (post, e-post eller SMS).
 • Under Nominated Access: Uppger du namnet på en person som UCAS kan kontakta om du är otillgänglig under ansökningsprocessen. Det bör vara en studievägledare på OneWorldStudies då vi måste vara inlagda som nominated access för att kunna kontakta UCAS å dina vägnar.
 • Disability/special needs: Har du några speciella behov gällande utbildning är det viktigt att notera det här.

Choices

 • Här fyller du i de Universitet samt program som du ansöker till.
 • Tryck på – Add a choice för att få upp en lista på alla Universitet och program.

 

Education

 • Här fyller du i de skolor som du studerat på tidigare tex Gymnasieskola. Det är inte heller nödvändigt att fylla i högstadieskola eller liknande. Om du har bytt gymnasieskola så fyller du endast i skolan som utfärdat ditt slutbetyg eller där du går sista året. Exam Center Number låter du vara blankt.
 • Först lägger du in skolorna under > Add school/ college. Tryck på Find och skriv Sweden, så kommer en del skolor upp. Om du in skola inte är listad trycker du – My school is not listed here. Du kan då skriva in namnet på din skola. Tryck Yes för frågan om du uppnår någon kvalifikation efter gymnasiet.
 • Därefter trycker du på – Add qualifications under namnet på din skola. For Gymnasieskola väljer du Sweden – Slutbetyg- Gymnasiset, eller söker upp namnet på din kvalifikation om du tex gått ett IB program. När du har valt detta skall du fylla i alla dina avslutade ämnen samt dina betyg du fått på avslutade kurser.
 • Överst lägger du in vilken månad samt år som du tagit din gymnasieexamen och ditt snittbetyg utan meritpoäng. Notera! Går du fortfarande på gymnasiet skriver du månad och år som du tar studenten och lämnar betygsfältet tomt.
 • Börja uppifrån på ditt utskrivna betyg och fyll i översta betyget som Module/Unit 1, innnan du trycker – Add another moduler. Repetera sedan detta för alla dina betyg och avslutade kurser tills att du fyllt i alla dina betyg och kurser.
 • Du skall skriva in alla kurser på ditt slutbetyg eller kurser som du kommer få betyg i som inte ännu är avslutade. Har du inte ännu fått ditt slutbetyg måste du be din skola om en betygsutskrift för årskurs 1 och 2 på gymnasiet samt betyg på hittills avslutade kurser. Be din skola om en utskrift på engelska och kontakta OneWorldStudies om skolan inte lyckas lösa det.
 • För de ämnen som du har betyg i fyller du i ditt betyg på avslutat kurs. För ämnen som du tar år 3 men som du inte ännu har betyg i skriver du i namnet på kurser men lämnar betygsfältet tomt.
 • Du skall skriva in dina Svenska kurser/betyg som de är och inte försöka översätta betygsskalan på något sätt. Däremot måste du skriva in namnet på själva ämnet på Engelska och för att göra det behöver du din utskrivna översättning av betyget ifrån din skola. Här tar du kontakt med din skola för att ordna det eller kontaktar OneWorldStudies.
 • På uppmaningen «Please state the highest level of qualification you expect to have before you start your course» skall du kryssa i «Below honours degree level qualifications.» Det enda undantaget här är ifall du redan har en Bachelor ifrån ett UK Universitet eller på «honours degree level» eller master/doktorsgrad.

 

Employment

 

 • Här skriver du in detaljer och information kring de jobb som du anser är relevanta att nämna för din ansökan.
 • En bra grundregel är att lista eventuella jobb som du även nämnt i ditt personliga brev/personal statement.

 

Statement

 

 • Här lägger du in ditt personal statement som du skrivit före påbörjad ansökan. Du kan klistra in texten ifrån ett word dokument eller liknande textprogram. Vi rekommenderar att du låter någon på OneWorldStudies gå igenom ditt personal statement före det att du lägger in det i ansökan.

 

 Pay/send

 

 • När du har fyllt i all information kan du betala och skicka in ansökan. Du betalar ansökningsavgiften med ett kreditkort/debitkort. Ansökan till 1 skola kostar 12GBP och för att söka till flera skolor betalar du 23GBP. När detta är gjort skickar du in ansökan och meddelar oss på OneWorldStudies. Vi går då in och ser över din ansökan så att allt ser ok ut och innan vi skickar vidare anökan till UCAS för utvärdering lägger vi in din akademiska referens.

 

Du kan skicka oss din akademiska referens per e-post och det är viktigt att vi har alla kontaktuppgifter till din angivna referens, så att UCAS kan kontakta personen om de anser det vara nödvändigt. De Universiteten som du ansökt till får sedan besked om att din ansökan är fullständig och skickad.

 

Efter detta är det bara att hålla tummarna och avvakta på antagningsbesked. OneWorldStudies följer upp din ansökan med Universiteten hela vägen så att du kan vara säker på att processen går så snabbt och smidigt som möjligt.

 

 

 

Akademisk Referens

 

Universiteten i UK kräver att du bifogar ett referensbrev ifrån en akademisk referens. Nedan kan du läsa mer om vad det inneär och det är också nyttig information för personen som skall skriva ditt akademiska referensbrev då vi går igenom innehåll och upplägg.

 

Vad är ett referensbrev/intyg?

 

Det är ett dokument som skrivs av någon som har god kännedom om dig som person och student och dina kvalitéer. Personen bör kunna ge en bild om dina möjligheter att lyckas väl med Universitetsstudier vilket Universiteten är intresserade av att höra.

 

Din referensperson behöver inte nödvändigtvis vara en lärare, men då du nyligen studerat på eller studerar på en gymnasieskola så är det förväntat av Universiteten att det är en lärare eller någon som haft kontakt med dig i ett akademiskt sammanhang.

 

Det rekommenderas starkt att du i god tid funderar ut vem du vill ha som referensperson och kontaktar personen i god tid då lärare/rektorer och föreläsare har fyllda scheman. Har de god tid på sig är chansen bättre att du får ett väl utformat referensbrev än om du frågar i sista sekunden.

 

Om det var längesedan du gick i gymnasiet och det känns mer relevant att fråga en arbetsgivare, föreläsare eller en kollega i en chefsposition, så går detta också bra. Referensbrev ifrån vänner, släktingar eller familj godtas däremot inte.

 

Har du frågor på vägen?

 

Kontakta gärna oss om du funderar på något. Vi har flerårig erfarenhet av att läsa och ge information och tips kring referensbrev. Varför inte skicka det till oss så kan vi gå igenom det och ge ett kort utlåtande?

 

Praktiska tips om Referensbrevet

 

Din referensperson måste skriva på engelska och de flesta rekommendationsbrev bör innehålla följande information. Din referensperson bör gå in på och förklara dina styrkor relaterade till de program som du ansöker till. Om du ansöker till Psykologiprogrammet så är det tex positivt om det tas upp i brevet att du visat intresse och engagemang för dessa ämnen tidigare och att du har lätt för att relatera till och har lätt för att få god kontakt med människor.

 

Det är viktigt att du nämner vad du söker för program samt dina karriärambitioner för din referensperson så att den kan väva in din möjlighet att lyckas inom just det området. Har du även arbetserfarenhet inom området så bör din referensperson få veta det så att det också kan tas upp som en del av brevet.

 

Har du haft några sjukdomar eller andra saker som har påverkat ditt skolarbete till viss del så bör detta också nämnas för din referensperson som då kan ta det i beaktning och om möjligt ge sin bild om din lämplighet till Universitetsstudier.

 

Skicka in referensbrevet/Akademisk referens

 

När du söker på skolor i UK via UCAS och OneWorldStudies skall du skicka in ditt akademiska referensbrev till oss på e-post, eventuellt på papper om du bara ansöker till en skola genom oss och inte genom UCAS. Vi läser igenom ditt referensbrev och bifogar det till din ansökan.

 

Referensbrevet får max bestå av 4000 tecken inklusive mellanslag eller 47 rader. I brevet skall inte fet stil, kursiv eller understruken text användas. Kom även ihåg att skicka oss alla kontaktuppgifter till din referensperson så att skolan kan kontakta personen om de önskar det.

 

UCAS kommer även att be dig skriva under på att all information som du lämnat i din ansökan är korrekt och är utfylld så noggrant som möjligt. UCAS har rätt att radera en ansökan som de bedömer är vilseledande, som inte innehåller helt sanningsenlig information, eller om det fattas information. Då får inte själv skriva ett rekommendationsbrev och heller inte göra några ändringar eller redigera text i referensbrevet.

 

Vi rekommenderar att du skickar den här informationen till din referensperson att ta del av i god tid före det att referensbrevet skall skickas in med din ansökan.

 

 

Personal statement (PS)

 

När du ansöker till ett Universitet i UK måste du alltid bifoga ett personal statement som är ett brev där du berättar om dig själv och din motivation och varför du vill studera i UK och inom din inriktning av program.

 

Personal statement är en viktig del av ansökar och bör därför skrivas noggrant och med en röd tråd och tanke kring vad du vill förmedla till de som sitter på ett Universitets antagningsavdelning. Många gånger kan ditt PS vara en avgörande faktor i ansökan. Vi på OneWorldStudies läser gärna igenom ditt utkast och kommer med tips på upplägg, språk och innehåll för att maximera dina chanser till att bli antagen. Förutsättningen är att du söker till en eller flera av våra skolor.

 

Ditt personal statement är en möjlighet att övertyga och bevisa för Universiteten att du har vad som krävs och förklara varför de bör satsa på dig genom att erbjuda dig en studieplats på det program du sökt. Motivation och intresse för de program du sökt är viktigt att få fram och det är viktigt att på ett klart och tydligt sätt framhäva orsaken till att du ansöker till dina valda program.

 

Presentation och upplägg

 

Ditt PS bör vara ca en A4 sida långt. När du ansöker via UCAS ber vi dig att skriva ditt PS i word eller liknande program så att du smidigt kan kopiera och klistra in texten som är begränsad till 4000 tecken. Systemet säger till om ditt PS är för långt eller om du har utrymmet kvar och detta kan du även kontrollera med word count i word.

 

När du skickar in ansökan bör presentationen vara enkel och lättläst för personen som gör bedömningen med inte alltför långa stycken. Undvik kursiv, fet stil eller understruken text och håll det enkelt och snyggt.

 

Har du problem?

 

Tveka inte att ta kontakt med OneWorldStudies så hjälper vi dig där du har kört fast och kan ta en titta på ditt första utkast och ge feedback. Vi har läst många PS och vet vad skolorna är ute efter rent innehållsmässigt.

 

 • Förklara varför du vill studera det program du ansökt till.
 • Varför ämnet intresserad dig
 • Nämn gärna intressen och hobbys men försök relatera dem till det program du söker om möjligt

 

Genom ditt PS får Universiteten en möjlighet att bedöma ditt skriftspråk, uppbyggnad och innehåll så se till att du har en tydlig struktur och att du ser över kvalitén i språket innan du skickar in ditt PS.

 

Lyft fram dina starka sidor och goda egenskaper samt alll relevant erfarenhet. Ta upp relevanta exempel och var specifik när du beskriver hur dessa exempel kan relateras till programmet du söker.

 

Det är viktigt att du visar att du har en förståelse kring vad som krävs av dig för att klara av studierna och berätta om din drivkraft och studievilja just du har, som kommer få dig att lyckas.

 

När man söker genom UCAS kan man bara skriva ett PS och söker du då 2-5 program så måste du se till att ditt personal statement är applicerbart och relevant för alla program. Var personlig med ge ett professionellt intryck. Vitsar och liknande är ofta svåra att förstå i textform och du vet inte vilken typ av person som kommer att läsa ditt PS.

 

Berätta gärna varför du vill studera och vad du skall använda din utbildning till samt hur du ser på framtiden. Då du är internationell student så är det även intressant för antagningsavdelningar att höra lite om varför du vill studera UK.

 

 

TIPS

 

 • Börja skriva i god tid
 • Ta fram en ram för vad du vill förmedla och hur det skall se ut
 • Gå igenom universitetets programbeskrivning och ha det som utgångspunkt för vad de förväntar sig av blivande studenter
 • Skriv ett första utkast – Bearbeta sedan ditt första utkast
 • Skicka ditt PS till OneWorldStudies en lärare eller någon annan som har goda engelskkunskaper och kan korrekturläsa ditt PS.

 

TIPS på vad du inte bör göra

 

 • Skriv inte för mycket om saker som inte har med dina studier att göra eller som inte är relevanta för dina studier.
 • Använd inte ”fancy/fin/komplicerad” engelska för att påvisa dina goda engelskkunskaper, dessa framkommer om du skriver som vanligt och kan snarare vara till nackdel när texten läses av en person med engelska som modersmål.
 • Läs igenom texten flera gånger och leta efter stavfel samt titta på meningsuppbyggnaden

 

OBS! Det är naturligtvis ett krav att ditt PS är ditt egna arbete. Om universitetet tvivlar på att det är du som skrivit texten kommer de att höra sig för om det är fallet. Så skriv med dina egna ord och hur du ser på dina framtida studier med egna ögon.

 

 

Ta kontakt med din studievägledare på OneWorldStudies om du skulle köra fast, vi är här för att hjälpa dig!