Cambridge Språktest Engelska

Det är den i särklass vanligaste och mest igenkännda examen inom engelska sett ur ett internationellt perspektiv. Ca 1,5 miljoner studenter tar examen årligen och organiseras av det välrenommerade University of Cambridge.

Ett Cambridge diplom visar på din färdighet och nivå i engelska språket och är något som man dels vid universtitetsansökan men även vid arbetsintervju/ansökan är en meriterande del. Det finns tre olika diplomnivåer beroende på studentens förkunskaper. Våra språkskolor testar dina engelska kunskaper när du påbörjar dina studier, för att du skall få rätt hjälp inför ditt kommande Cambridge test på just din nivå.

CPE Certificate of Proficiency in English – Det mest avancerade utav Cambridge examen vilket ger dig behörighet till en mängd skolor och Universitet internationellt och i princip alla Universitet i UK. Scorar du högt på detta test så anses du ha en engelskanivå motsvarande en person med engelska som modersmål. Detta är en tuff kurs och de flesta som tar CPE examen har A/B som betyg ifrån gymnasiet eller har spenderat flera år i ett engelsktalande land.

CAE Certificate of Advanced English – En kurs för dig som vill arbeta utomlands eller i en internationell miljö där god engelska är ett grundkrav. Du får även inträde till flertalet Universitet i UK och många Universitet världen över accepterar CAE examensnivå som sitt inträdeskrav på engelska. Du som studerat engelska och fått B/C i betyg har goda chanser att klara av kurser, men självklart bör man gå en förberedande kurs för att öka sina chanser att lyckas.

FCE First Certificate in English – Med denna kurs har du tillräckliga färdigheter för att klara lättare arbeten där viss engelska krävs. Den innebär även att du kan söka in till en rad olika högskoleutbildningar på engelska. Har du motsvarande D eller E har du efter att gjort en förberedande Cambridgekurs goda möjligheter att klara FCE.

Examensinnehåll

Alla nivåer består av fem delprov, där provtiden blir något längre på de högre nivåerna:

Läsförståelse (75-90 minuter)

Skriftlig framställning (90-120 minuter)

Use of English (75-90 minuter)

Hörförståelse (ca 40-45 minuter)

Muntlig framställning (14-19 minuter)

Betygsystem

I varje delprov kan du få max 40 poäng, vilket ger en totalsumma på max 200 poäng. Slutresultatet omvandlas sedan till ett bokstavsbetyg där A (bäst), B och C är de godkända betygen. D och E är underkänt då får du inget diplom. Den exakta poängsumman som krävs för de olika betygen varierar mellan olika test och testtillfällen. Förutom detta betyg får du även ett utlåtande på respektive delprov där din insats graderas på skalan Exceptional-Good-Borderline-Weak.

Registrering och kostnad

Cambridge-examen kan avläggas av alla som inte har engelska som modersmål. Du registrerar dig genom ett ackrediterat testcenter. Sådana finns i de flesta länder. Registreringen måste ske under en viss period före varje testdatum. Kostnaden för att skriva examen varierar en hel del mellan olika testcenter och examina. År 2014 ligger snittkostnaden på ca 1300 kr.

Många av våra engelska språkskolor är testcenter för Cambridge, och i annat fall kan de hjälpa dig med registreringen till något närliggande testcenter.

Examensdatum

Cambridge-examen ges på samma datum världen över. De största testdatumen är mars, juni, juli och december.

Förkunskaper och förberedelsekurser

Ungefär 80% av de som skriver en Cambridge-examen tar någon form av förberedande kurs innan examen. Förberedelsekursen ökar studenternas chans att klara och få bra betyg på examen. Du får chansen att putsa upp din engelska och öva på gamla test för att bekanta dig med de olika testmomenten. Språkskolorna kommer att testa dina förkunskaper i engelska för att avgöra vilken testnivå du är bäst lämpad för.

I stort sett alla våra engelska språkskolor runt om i världen erbjuder förberedelsekurser för Cambridge-examen. Kurserna består oftast av tolv veckors undervisning samt en examensvecka. Förutom språkkursen så hjälper språkskolorna dig också med boende och registrering till examen. En del skolor fungerar som testcenter så du kan göra examen direkt på skolan.

Läs mer

Cambridge-examen administreras av the University of Cambridge. På deras hemsida hittar du mycket material om du vill läsa mer om examen.

Tester i samband med ansökan

När du söker ett Masterprogram vill de flesta universitet att du skickar med ett engelskatest i samband med ansökan, antingen IELTS eller TOEFL. Kraven för Masterprogram är oftast högre än för program på Undergraduate/bachelornivå.

I vissa fall kan det räcka med VG/C i engelska A/5 eller B/6 från gymnasiet, men det är helt upp till respektive universitet vad de har för engelskakrav för antagning på just det program du söker till. Detta är bäst att du frågar din studievägledare om dp det finns undantag, tex om du har tagit en Bachelor/Kandidatexamen ifrån ett universitet där du studerat på engelska.

I många fall på Masternivå så kräver universiteten ett resultat ifrån något av följande tester; GMAT eller GRE. GMAT är ofta ett krav om du skall söka till en MBA utbildning eller något Masterprogram inom business/ekonomi.