Stipendier vid Utlandsstudier

Vi får många frågor av studenter kring stipendier och hur man går tillväga för att söka dessa på bästa sätt. Nedan är lite korta fakta om stipendier och länkar till sidor, organisationer och stiftelser där du kan få en bättre bild av hur och var du söker stipendier.

De flesta svenskar som väljer att studera utomlands finansierar dock sina studier genom CSN lån och bidrag för utlandsstudier.

  • Våra Universitet erbjuder i många fall olika stipendier och när man väl är på skolan och gör bra ifrån sig har man också möjlighet som internationell student att bli tilldelad stipendier.
  • Vanliga Stipendier har ofta olika deadlines för när ansökan skall vara inne så det är viktigt att du sätter dig in i när din ansökan skall vara inne.
  • Var specifik när du skriver din stipendieansökan. Likt när du söker ett jobb så sitter en människa och läser igenom ansökan, och de vill veta varför de skall dela ut pengar/stipendier till just dig. Förklara tydligt vad du vill uppnå med dina studier och ge en klar bild av vad du vill använda dina stipendier till.

 

Likt en jobbansökan gäller det att matcha sina mål och kunskaper emot det specifika stipendiet som du söker. Du behöver ofta skicka med ett personligt brev, CV och referenser samt intyg. Tänk på att ju mer noggrann ansökan är desto bättre chanser ger du dig själv att få ett stipendium.

  • Var söker jag stipendier? Det finns tusentals olika stipendier att söka varje år. Många stipendier riktar sig till specifik forskning, studier, utbildning och undervisning på olika nivåer, hjälp till behövande, sjuka och handikappade, vård, rehabilitering och rekreation, men även inom kultur, konst och musik finns stipendier att söka.

 

Vårt tips när du letar är att försöka hitta stipendier som har en anknytning till dina studier, då har du större chans att beviljas ett stipendium

 

Nedan listar vi dels internetsidor, stipendiekonsulttjänster samt stipendieböcker och övriga källor för att hitta stipendier.

 

  • Börja lokalt Hör dig för på ditt Universitet, i din kommun eller landsting samt länsstyrelsen som ibland har stipendier.

 

  • globalgrant.com är en konsulttjänst som kostar ca 300SEK och du får då en lista på matchande stipendier, själva ansökan måste du själv göra.
  • http://www.stipendier.se/ är en annat stipendiekonsult med en databas av stipendier som du matchas mot en avgift.

 

 

  • Böcker som är värda att låna ifrån biblioteket eller köpa är Stora Fondboken med ca 6000 sökbara stipendier samt Stipendieguiden med ca 2000 stipendier.
  • Biblioteket och back to basics är en bra start då de ofta även har prenumerationer hos stipendiekonsulttjänster vilket innebär att du kan få möjlighet att gratis söka stipendier på biblioteket.

 

Har du övriga frågor om stipendier på våra Skolor & Universitet så kontakta oss gärna så hjälper vi dig gladeligen och kostnadsfritt.

 

Lycka till!