Pavol Jozef Šafárik University

Tandläkare Medicin

Skolan

Pavol Jozef Šafárik University ligger i Kosice, Slovakiens näst största stad. Universitetet blir allt mer populärt bland medicinstudenter. Av 2000 studenter är ca 250 utländska. Kvaliten på utbildningen är hög samtidigt som levnadskostnaderna är betydligt lägre än i Sverige.

 

Kurser

Läkarprogrammet

Längd: 6 år, 360 ECTS-poäng

Läkarprogrammet är på 6 år och undervisningen sker på engelska. Efter avslutat program får studenten titeln ”Doctor of General Medicine” (MUDr., vilket motsvarar MD). Under de två första åren läser man förutom olika medicinska ämnen det slovakiska språket. Man ska läsa språket till den nivå som är lämplig att kunna kommunicera med patienter under praktiken.

Från den fjärde terminen börjar man också läsa tillvalsämnen (t.ex. Medical Law, Biostatistics). Som ett tillvalsämne kan man välja ett valfritt ämne från dem som undervisas på medicinska fakulteten och även på andra universitetets fakulteter. För att kunna få examen måste man klara slutprov i både obligatoriska och tillvalsämnen. Studenterna praktiserar på universitetssjukhuset och andra sjukvårdsinrättningar. Utbildningen börjar i september.

Tandläkarprogrammet

Längd: 6 år, 360 ECTS-poäng

Utbildningen till tandläkare vid P. J. Šafárik Universitet är också 6 år lång. All undervisning sker på engelska. Efter avslutad utbildning har studenten uppnått en ”Doctor of Dental Medicine” (MDDr. ekvivalent DMD). De som läser till tandläkare, läser också det slovakiska språket under de två första åren förutom medicinska ämnen. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som tandläkare. Denna utbildning börjar också i september.

Boende

Skolan kan hjälpa förstaårsstudenter att hitta boende på studenthostel, men många studenter föredrar att hitta eget boende. Önskar du egen eller delad lägenhet är det bra att anlända till Kosice några dagar innan skolstart och väl på plats leta efter boende.

The Student Halls of Residence UPJS

The Student Halls of Residence UPJS är skolans eget studenthostel som finns beläget i hjärtat av Kosice. I närheten finner du gym, squash- och tennisbana. Från boendet behöver du bara promenera 10 minuter för att komma till Kosices centrala shopping. På 3 minuters promenad tar du dig till närmsta matbutik. Du kan välja att bo i delat rum med en eller två rumskamrater. Du delar badrum och kök med andra studenter. Datorrum, studierum och tvättstuga finns att tillgå. På varje rum finns trådlöst internet för en mindre kostnad som betalas terminsvis. Kontrakt skrivs för 1 år.

Priser

Läkarprogram:   EUR 10 500 EUR per år

Tandläkarprogram:     11 000 EUR per år

Utöver detta tillkommer vissa obligatoriska kostnader kontakta oss så berättar vi mer.

 

Förkunskaper

För att bli antagen till läkare- eller tandläkarutbildningen måste du klara ett antagningsprov i kemi och biologi, samt ha god nivå i engelska. Antagningsprovet består av 100 frågor i kemi och 100 i biologi, som du har 2,5 timmar på sig för att svara på. Frågorna är på engelska.

Om du vill se hur såväl provet som frågorna ser ut kan du göra 20 exempelfrågor på universitetets hemsida.

Du behöver även ha ett fullständigt avgångsbetyg från gymnasiet.

Kontakta oss