maja

Maja Boström

Diplomat Communications AB8

Manager september,01 2015

Var och Vad:
Jag studerade i Madrid, kurserna var på spanska och de var alla inriktade på ekonomi och organisationsteori.

Det bästa:
Det finns så många positiva saker med utbyte. Det roligaste var nog att få bo i och lära känna en helt ny stad. Madrid är en storstad med ett stort utbud av kulturevenemang, museer, restauranger, pubar och nattklubbar. Tillsammans med andra utbytesstudenter och även mina spanska klasskamrater hade jag en mycket mer spännande vardag än hemma i Sverige. Dessutom älskar jag språk – och det var först på plats i Spanien som jag fick möjlighet att använda och på riktigt lära mig språket i både tal och skrift. Jag gick från att kunna spanska i teorin till att tala spanska med typisk student-slang.

Tre tips:
Oroa dig inte för boende! Det är inte som i Sverige där studentbostäder är svåra att få tag på, i andra europeiska storstäder sker ett större flöde på bostadsmarknaden och även om du inte har något boende klart innan du åker kommer du att ha det inom några dagar.
Välj kurser som verkligen intresserar dig! Särskilt om du planerar att läsa på det inhemska språket och funderar på att göra det lite lätt för dig och välja enkla kurser framför intressanta. Det blir så mycket mer värdefullt att läsa litteraturen och delta i diskussioner om det är sådant som intresserar dig.
Åk inte med kompisar! Det är så mycket enklare att lära känna nya människor om du inte redan har med dig vänner hemifrån Sverige. Dessutom är det möjligt att få en helt ny start med nya vänner som inte vet något om dig eller din person. En del i utbytet är att du lämnar det land du lärt känna med vänner för livet – vänner som sedan finns över hela världen och du får möjlighet att hälsa på.

Påverkat karriären:
Jag jobbar idag som kommunikationskonsult och mina utbytesterminer har gjort mig till en orädd människa som gärna tar på mig uppgifter som jag inte i förväg vet att jag klarar. Den egenskapen är helt ovärderlig och jag har aldrig ångrat en dag av de terminer jag spenderat utanför Sverige.